Alimentatie si Gama Alaptare

Cand incep diversificarea alimentatiei bebelusului? De unde stiu ca bebelusul este pregatit pentru alimentele solide?

Cum incep diversificarea alimentatiei bebelusului si de unde stiu ca bebelusul este pregatit? Aceste intrebari sunt convinsa ca sunt puse de fiecare mamica la un moment dat.

Odata cu nasterea micului print sau printesa, vin si “Sfaturile” celor din jur, fie ca sunt parinti, bunici, prieteni, vecini, etc. Fiecare isi da cu parerea, fie ca e intrebat, fie ca nu. Ei, si vine si momentul in care, acesti “sfatuitori” te incurajeaza sa ii dai copilului sa guste aia, si aia si aia, cu expresii de genul: “Copilul e flamand. De aceea plange si nu doarme. Laptele de la san nu este suficient de hranitor, Etc”. Tentatia este foarte mare pentru fiecare mamica, mai ales daca sfaturile vin de la persoane apropiate. Oarecum apare si acel sentiment de vinovatie daca cumva nu asculti sfatul. Si, atunci te intrebi din nou: “Oare e  momentul sa incep diversificarea alimentatiei? ” Dar, dragi mamici, va rog sa va amintiti ca nimic, dar nimic in lumea asta nu este mai important decat puiul vostru si sanatatea lui. Exista formule de lapte foarte bune, daca laptele de la san nu ajunge, si nu justifica “infundarea” copilului sub 6 luni cu “bunatati”.

Intr-adevar, intre 3 si 5 luni, va veti confrunta cu situatii in care copilul se trezeste mai des noaptea si e nevoie sa ii dati sa manance, plange, si efectiv simtiti si voi ca, copilul are nevoie de inca ceva. Explicatia sta in faptul ca, este perioada in care bebelusul trece printr-un puseu de crestere si nu trebuie considerat ca un semn ca ar avea nevoie de alimente solide.

Ceea ce e indicat sa faci, este sa incepi sa ii dai sa manance lapte cat cere si vei vedea ca in maxim doua saptamani copilul va incepe sa manance din nou “normal”.

Asadar, conform datelor specialistilor din acest domeniu, tractul gastrointestinal al bebelusului nu este sau poate sa nu fie destul de matur sa digere bine alimentele solide inainte de 6 luni de viata. Mai mult, se pune accent si se incurajeaza alaptarea bebelusului care asigura o nutritie optima.

Fiecare bebelus are ritmul lui de dezvoltare. In acest context, si studiile arata ca momentul, in care sunt pregatiti pentru introducerea alimentelor solide, este diferit. Sunt bebelusi, care la 4-5 luni par a fi pregatiti, iar altii, nu arata a fi pregatiti pentru acest pas nici dupa 6 luni.

In concluzie, inceperea diversificarii trebuie decisa impreuna cu pediatrul copilului. Acesta a vazut evolutia bebelusului de la nastere pana la momentul discutiei si va stii cel mai bine sa va indrume. El va va face o schema de diversificare pe care este bine sa o si urmati. Eu spre exemplu, am inceput cu sucul de morcov, dar legat de primele alimente in diversificare, vom discuta intr-un articol viitor! Articole necesare alimentatiei bebelusului, gasiti in categoria Igiena, Alimentatie si Gama Alaptare din site-ul www.IrisBebe.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *